jump to navigation

Mixing in Pro Tools 9 (HD Native) – Part 1 February 23, 2011

Posted by ConnorSmith in : Avid, Mixing, Pro Tools , 3comments

I’ve been up and running with Pro Tools 9 HD Native for about 3 weeks, and I’m loving it.  I’m currently working through a massive mix (actually a remix of BJSR’s Follow the Leader – original by our very own Ben Rivet, remix by ‘Be Nice’).  I’ve gotten a few emails from people wanting to walk through the mixing process, so here we go – I’ll document the whole process – from getting the files (in a different DAW format), through organization, mixing, and final bouncing. (more…)

Pro Tools 9 (HD Native) Performance Test February 16, 2011

Posted by ConnorSmith in : Avid, Pro Tools, Studio Setup , 4comments

Let’s keep it going with the Pro Tools 9 theme.

Today I’d like to explore the benchmark performance of Pro Tools 9 (specifically Native HD – although since it’s still all native, it should be a fairly valid test of non-Native HD systems as well).  For me, the performance has been excellent and robust with few exceptions. (more…)

Trashing Pro Tools Preferences and Databases February 16, 2011

Posted by ConnorSmith in : Avid, Pro Tools, Troubleshooting , 3comments

This is the first line of Pro Tools troubleshooting: how to trash your preferences and databases.

Most of the time, if you are experiencing a “it used to work and all of a sudden it doesn’t!” situation with Pro Tools, this is the fix.  These files are a reference for Pro Tools to see your most recent setup choices and preferences (among other things).  By deleting them, you are forcing Pro Tools to start from scratch on those prefs (basically setting it back to Default). (more…)

Avid Pro Tools 9 CoreAudio Bug Problem! February 15, 2011

Posted by ConnorSmith in : Avid, Pro Tools, Troubleshooting , 1 comment so far

EDIT: Problem solved – see bottom of the article.

Get the DEET out – we’ve got a bug.

I found this bug yesterday… I haven’t gotten a response back from Avid on a patch to fix it, but I have confirmed that other people are having the same problem.  Luckily, I’ve also figured out a workaround.  I’ve confirmed this bug on Apple Snow Leopard OSX 10.6.6 with Core Audio, but apparently it’s happening across all versions.  I’m not sure on Windows XP or Windows 7 based systems, but I’ll update this post if I get more information. 

So, the bug:

(more…)

Review: Vintech 473 February 14, 2011

Posted by ConnorSmith in : Digital home recording studios, Mixing, Reviews , 3comments

Note:  I wrote this article over a year ago, but never posted it at the time.  I’ve left the original review as is, but added a new section at the bottom, now that I’ve used the unit for a year filled with tracking and mixing.

The Vintech 473 offers 4 channels of Neve 1073-like preamp with shelving EQ in a 2 space rackmount unit.  It uses an external power supply (sold seperately) which can power up to 6 channels of Vintech preamps.

In Use: (more…)

Avid (Digidesign) Pro Tools Compatibility February 11, 2011

Posted by ConnorSmith in : Avid, Pro Tools, Troubleshooting , 1 comment so far

I thought I’d put this in a post, because it helps diagnose/solve most Pro Tools problems.

Pro Tools Compatibility

Whether you are having problems on Windows XP, Windows 7, Leopard, Snow Leopard… with Pro Tools 7, Pro Tools 8, or Pro Tools 9 – this is where you need to look to find out whether your computer/OS/plug-ins/software are compatible.

Review: Avid Pro Tools HD Native 9 February 11, 2011

Posted by ConnorSmith in : Avid, Pro Tools, Reviews , 5comments

As a start to my return from hiatus, I thought I’d review Pro Tools HD Native, which I’m currently running with an Avid HD I/O (16×16 analog configuration).

The Review:  Short version – In my experience, Pro Tools HD Native is the perfect stepping stone between high end LE systems and HD TDM systems.  So far in use, it has shown itself to be incredibly powerful and robust – with excellent converters and super low latency to boot.  Highly recommended!

The Review: (more important) Long version – (more…)

The Return February 11, 2011

Posted by ConnorSmith in : Chit Chat, General Announcements , add a comment

Hi Everyone!

Well… it’s been quite awhile since I’ve been active on TheStudioFiles.com.  It was a busy year – full of world travels and tons of audio work.  Luckily, my schedule will now allow me to return to TheStudioFiles.com and resume articles, videos, Q&A’s, and general tech support.

In other news, Avid has gone through some major changes and upgrades while I’ve been gone.  Most notably – we have the release of Pro Tools 9 along with a new line of interfaces for all lines of Pro Tools.  As you’ll see in upcoming articles, I’ve actually just upgraded to HD Native on an Avid 16×16 analog HD I/O – and I love it.

So – sorry for the hiatus – but I’m back!  I look forward to another great year with The Studio Files.  If there’s anything in particular you’d like to hear about or see in upcoming articles/videos, please let me know in the comments or via email.

Connor

TheStudioFiles.com

Close
E-mail It